Reseberättelse från 9-12 mars 2007. Berättat av Patrik.
Bilderna kan öppnas i nytt fönster med ett klick.
Övriga reseberättelser.


Weekend i Barcelona 2007

 

Fredagen den 9 mars 2007

Äntligen dags för firande av min födelsedagspresent, som jag fick 30 november. Färden tog sin början medelst direkttåg från Växjö till Kastrup. Eftersom vi skulle åka med Alitalia via Milano hade vi laddat upp med en pizza i Växjö före avresan.
Allt tycktes i sin ordning ända till dess att det återstod en timme till avgång. På informationstavlan kunde vi läsa det hemska ordet "cancelled" och plötsligt befann vi oss i en kö framför Alitalias informationsdisk. Efter en stunds "polsk riksdag" ropade man upp passagerarna som skulle vidare till Barcelona och det visade sig att vi hade bokats om till SAS/Lufthansa via Frankfurt! Vi kollade mycket noga att vårt bagage skulle hinna flyttas över till rätt flyg, vilket de lovade oss dyrt och heligt.

Flygresan var visserligen lite skumpig men jag hade en trevlig tysk man att tala med. Han berättade bl.a. följande skämt apropå gnabbande mellan grannländer:
"En kollega till mej höll på med arkeologiska utgrävningar på södra Jylland. Varje dag kom en 95-årig dansk man och skulle kolla hur arbetet fortskred. 
En dag var mannen borta och min kollega trodde att han kanske hade dött.
Nästkommande vecka var han dock tillbaka och den tyske arkeologen frågade var mannen hade varit.
- Jag har varit på min kurs i hebreiska, svarade han
- Men vad har du för nytta av det, du ska väl inte åka till Israel?
- Nej, men jag är så gammal och ska snart dö, så då är det bäst att kunna språket när man kommer ditupp.
Tysken ville då skoja lite med mannen så han frågade vidare:
- Ja, men om du nu istället kommer ner till det andra stället då?
Blixtsnabbt kom svaret:
- Men tyska kan jag ju redan!"

Väntan vid bagagebandet på Barcelona flygplats blev en lång och fruktlös aktivitet. Några hundra japaner fick sitt bagage i laga ordning, men våra små väskor var puts väck.
Tjejen i bagageinformationen var dålig på engelska (men inte på långa vägar sämst på denna resa!) men vi fick ett kvitto på vårt förlorade bagage och att vi skulle få ringa ett nummer och kolla hur letandet fortskred.
Nästa tråkighet var att taxichauffören var sällsynt bufflig. Han vägrade bli tilltalad på engelska. Det enda han sa var några haranger på spanska och när vi inte fattade vad han sa skakade han på huvudet och verkade tycka att vi var komplett dumma i huvudet. Vi visste inte förrän vi var vid hotellet om han hade fattat vilket hotell vi skulle till! De enda ord han sa var när han pekade på taxametern: "Look here the price" Den frasen kunde han i alla fall.

I lobbyn fick vi återigen försöka kommunicera med en person som inte direkt kunde någon engelska. Han lyckades dock rita en skiss på vägen till ett nattöppet apotek så att vi skulle kunna handla linsvätska och tandborstar. Efter en dubbel spansk alvedon stupade vi i säng!

Lördagen den 10 mars 2007

Första positiva minnet från Barcelona var den rejäla frukosten. Efter lite serranoskinka, nybakade frallor och kaffe var vi beredda att äntra dagens sightseeing. Det visade sig vara en god idé att skaffa ett tvådagars tunnelbanekort, vilket vi utnyttjade flitigt. 

Första rundan tog vi dock till fots. Katedralen i Barcelona var mäktig och full av turister. Dock fanns det även levande verksamhet; Jag skulle sticka in huvudet i en mörk biktstol för att se hur den såg ut inuti när det visade sig att det redan satt en äldre man och en präst därinne i mörkret. Tydligen är det samma system som på taxibilar att när det är släckt så är det upptaget!

Därefter tog vi en tur ner till hamnen och fick känna på den mycket kraftiga medelhavsvinden. Allehanda skräp flög runt på de nyanlagda plattorna. Förmodligen var hela hamnpromenaden ombyggd i samband med OS 1992. Här hittade vi även en skulptur av Joan Miró, som f.ö. var född i samma byggnad som vårt hotell. 

Det var en imponerande syn att kliva upp från tunnelbanan och se Sagrada Familia resa sig mot skyn. Medan vi vandrade fram mot kyrkan såg jag en staty som föreställde Christoffer Columbus. Statyn visade sig dock vara levande och poserade tillsammans med Paula för 1 euro. 
Sagrada Familia förmås inte beskrivas med ord, men se gärna Wikipedias artikel för att läsa mer om detta unika bygge som inleddes på 1880-talet och planeras att vara klart 2030.

Efter att ha beundrat "den heliga familjen" började hungern göra sig påmind. Vi letade längs La Rambla, som är Barcelonas Ströget, men lyckades inte hitta något som lockade. Till slut hamnade vi ett stenkast från vårt hotell där vi avnjöt en tvårätters meny med pasta till förrätt och grillat kycklingbröst till huvudrätt. På väg tillbaka till hotellet avnjöt vi några välsmakande kulglassar.

Just före vi skulle bege oss mot Camp Nou och resans huvudmål såg vi en bekant siluett av en kabinväska bakom disken i lobbyn. Packningen var återfunnen! Rätt snart insåg vi dock att detta bara var halva sanningen: Både väskorna hade enligt Lufthansas Callcenter skickats från Kastrup men enbart en hade kommit fram!
Vi försökte dock bortse från väsktrasslet när vi begav oss mot fotbollsarenan.
På väg dit gick vi i ett större lämmeltåg bestående av barcafans. Jublet steg till oanade höjder när Barcelonas spelare åkte ett "ärevarv" med buss runt arenan. När Real Madrids buss anlände byttes jublet till busvisslingar men det var ändå väldigt diciplinerat. Inga tendenser till våldsamheter.

Camp Nou är en enorm anläggning och det tog en mindre evighet att hitta rätt ingång och sedan gå alla trapporna upp till vår ganska högt belägna plats på arenan.
Real Madrids supportrar hade en sektion ganska nära våra platser och ordkriget var från och till rätt hätskt. När det var dags för avspark skulle vi hålla upp ett rött pappersark som låg på våra stolar. Detta var en del av det enorma tifot, som man kan se på video på Svenskafans hemsida: Länk till tifot

Matchen i sig hade allt: Sex mål, alla Barcas stjärnor på planen, straffspark, utvisning och en riktig hjälte i den 19-årige argentinaren Messi som kvitterade på övertid och som hyllades med stående ovationer efter matchen.
Se Messis mål på hans hemsida.
Sammandrag av matchen. (engelsk)

Att tömma arenan gick förvånansvärt smidigt och vi var hemma på hotellet cirka en timme efter slutsignalen.

 

FC Barcelona: 

Real Madrid: 

Mv: Valdés 
Backar: Oleguer, Puyol, Thuram
Mf: Xavi, Márquez (Gudjohnsen, 80’), 
Deco (Belletti, 70’), Iniesta
Anfallare: Messi, Eto'o (Sylvinho, 45’), Ronaldinho

Mv: Casillas
Backar: Michel Salgado, Sergio Ramos, Helguera, Torres
Mf: Raúl (Robinho, 60’), Gago, Diarra, Guti (De la Red, 81’)
Anfallare: van Nistelrooy, Higuain

Mål:
0-1, van Nistelrooy (5’)
1-1, Messi (10’)
1-2, van Nistelrooy (straff) (12’)
2-2, Messi (27’)
2-3, Sergio Ramos (72')
3-3, Messi (90’)

Varningar: Oleguer (12’ och 44’); Sergio Ramos (20’); Márquez (28’); van Nistelrooy (43’); Deco (50’); Diarra (66’); Michel Salgado (70’); Gago (90’).
Utvisning: Oleguer 

Publik: 97 100

Domare: Undiano Mallenco.

Söndagen den 11 mars 2007

Efter frukost kunde vi konstatera att det fortfarande inte syntes något spår av väska nummer 2 i lobbyn. Dags igen för samtal med Lufthansa, som den här gången berättade att man inte hade den blekaste aning om var den befann sig.
Senare under dagen slog det mej att den saknade väskan kanske ställts in i Barcelonas flygplats bagagerum (som vi fick se redan första kvällen) och därefter glömts bort.

Mycket riktigt så hittade man väskan på flygplatsen, sedan Lufthansa faxat dem och insisterat på att de skulle kolla sitt bagagerum. Vi fick beskedet att väskan skulle levereras till hotellet klockan 18, vilket visade sig bli 00.30 i verkligheten! Men men, vi fick i alla fall tillbaka den innan vi skulle åka hem igen, vilket trots allt var en lättnad.

Söndagens förmiddag spenderade vi i arkitekt Gaudis fotspår. Hans fantastiska höghus "La Pedrera" var väl värt ett besök. Allt från gatlyktor till trottoarens plattor var designade. 

Middagen intog vi på en riktigt trevlig restaurang norr om Ramblan.
På eftermiddagen blev det lite promenader i gamla stan men inga större projekt.

Måndagen den 12 mars 2007

På hemvägen gick såväl incheckning som resan till Milano helt enligt planerna.
Vi hade dessutom åkt med terminalbussen ut till det väntande planet som skulle ta oss till Köpenhamn. Döm om vår förvåning när bussen återvände till gaten! Man hade upptäckt ett tekniskt fel och vi blev varse att förseningen skulle bli minst en timme lång. Alitalia bjöd oss på halvvarma baguetter i väntan på det plan som skulle sättas in som ersättning för det trasiga. Italienarna som skulle med vårt plan verkade luttrade och menade att det tillhörde vanligheterna att Alitalias avgångar strular. Särskilt en yngre man fick nästan skrattanfall när vi berättade om våra vedermödor med packningen på väg söderut och att vi nu kanske skulle fastna i Italien.
Vi kom dock lyckligt  iväg cirka 1 timme och 40 minuter försenade, varav piloten lyckades knapra ungefär en halvtimme. 

Vi hann således med tåget till Växjö och lyckade t.o.m. stoppa Rottnebussen, som just hade lämnat stationen i Växjö när vårt tåg anlände.

Nästa resa till Barcelona blir kanske när La Sagrada Familia invigs på riktigt. Om tidsplanen håller återstår ju endast 23 år dit!


Vår lägenhet i Joan Mirós födelsehus

Innergården

Restaurang med väldigt svenskt namn

Gata upp mot katedralen

Inuti densamma

Gammal kyrkorgel

Medelhavets bölja den blå

Någon har hängt sina skor på stolpen

Skulpturen "Barcelonas huvud" av Roy Lichtenstein (1992)

Levande skulptur till höger

La Sagrada Familia

Nya delarna är vita och rena

Rätt upp i taket blommar det!

Dörrdetalj. Gammal variant på Kakuro där summorna blir 33. Kanske ett tecken att matchen skulle komma att sluta 3-3?
En mer riktig förklaring finns här

Motsatta dörren fullklottrad 

Högt uppe mot himlen


En get tittar fram

Blomperspektiv

Camp Nou 1 timme före avspark

Rätt mycket folk

Dags för avspark!

Fint söndagsväder

Gaudis skapelse La Pedrera

Systemfel i tunnelbanan

Dags för avgång från flygplatsen

Omröstning

 

Kokhett +100°C Varmt +35°C Ljummet +/-0°C Kyligt -25°C Köldrekord -273°C
Fotbollen Gaudis skapelser Vårväder Dålig engelska Bagagehanteringen
En upplevelse för livet att få se det klassiska mötet Barcelona-Real Madrid på Camp Nou  Sagrada Familia och La Pedrera var två fantastiska byggnader Mycket trevligt väder mötte oss Inte ens informatörer förstår elementär engelska. Värst var taxichauffören som dessutom var sur och tvär Slarvet med vårt bagage drog ner helhetsintrycket. Barcelona Airport "råkade" hitta väska nummer 2 i sitt bagagerum. 

Skriv gärna en kommentar i vår gästbok

©  Fam. Sassersson | Till hemsidan (nytt fönster)