Reseberättelse från 28 maj - 4 juni 2007
Bilderna kan öppnas i nytt fönster med ett klick.
Övriga reseberättelser.


En vecka på Cypern 2007

 

Än en gång blev suget för stort. Vi var tvungna att ta en tidig semestervecka för att hålla ångan uppe ända tills den "riktiga" semestern tog sin början.
Den här gången lyckades vi pricka in en charterresa från hemstaden Växjö till Cyperns böljande hav och solvarma stränder. Några minnen från resan följer här och till höger finns några digitala foton att begrunda.

Bekväm avgång

Visserligen förlorade vi nästan en dag på att vi inte kom iväg förrän på måndagskvällen 17.40, men å andra sidan var det oerhört bekvämt att bara behöva åka 15 minuter från bostaden till incheckningsdisken på flygplatsen och detta vid en normal, kristlig tidpunkt på dygnet.
Några gånger tidigare har vi utgått från Sturup, men då har det varit två och en halv timme till flygplatsen och dessutom med avresa vid sextiden på morgonen och hemresa på småtimmarna. Men det är klart - fördelen är att man får nästan en hel dag längre tid i solen.

Ayia Napa i ett berusat sikte

På plats på flygplatsen i Växjö befann sig ett antal medelålders resenärer, några till synes civiliserade ungdomsgäng och två västgötska MC-killar, som inrättat sitt groggbord i avgångshallen. De sistnämnda var dock riktigt trevliga och humoristiska. Dialekten gav dessutom vissa associationer till Robert Gustavssons rollfigur "Jan Banan" i filmen "Torsk på Tallinn".
Ungdomsgängen blev däremot allt mer överförfriskade ju längre söderut planet gled i måndagskvällen. Sluttampen av resan var ljudvolymen hög, de tomma ölburkarna många och flygvärdinnorna spända och stressade.
Inte blev det bättre på transferbussen till Ayia Napa, där taxfreespriten intogs, trots busschaufförens instruktioner om "No drinking on the bus".
Lättnaden var därför stor när det enbart var vi själva som klev av vid Hotel Vias, ett lugnt hotell i Ayia Napas gamla stadsdelar.
Strax efter midnatt satte vi oss på balkongen med lite chips, skorpor, vatten och KEO.
För den oinvigde är KEO namnet på bryggeriet som tillverkar den inhemska cypriotiska ölen.
Det var ganska så blåsigt men varmt de första dagarna, men som väl var slapp vi det regnväder som parkerade över Grekland. De cypriotiska vindpustarna var bara sköna och svalkande.

Med början vid hotellpoolen och semestertips

Första dagen var vi alltför slöa för att orka ta oss ner mot stranden. Istället frekventerade vi hotellets solstolar och pool. Vi träffade under veckan inte på en endaste skandinav på vårt hotell. Däremot var det en hel del engelsmän på plats, vilket säkert medverkade till att hotellbaren ständigt körde sina potpurriskivor med brittisk 60-talspop. Personalen på hotellet var extremt vänlig och tillmötesgående, lägenheten nyrenoverad och fräsch och vi slapp bekanta oss med några mygg eller kackerlackor!

Vår vana trogen deltog vi i Fritidsresors semestertipsmöte på hotell Melpo. Frågan är bara varför? Det mesta hade vi ju redan hört: Bajspapper skall slängas i pedalhinken jämte toalettstolen, man skall använda hög solskyddsfaktor och bara ringa jourtelefonen om man har trängande behov. Negativt var att man förenklade beskrivningen av den politiska situationen på Cypern så till den grad att det verkade som att turkarna var hänsynslösa ockupanter och grekerna oskyldiga offer.
Ska man vara lite mer noggrann innebar 60- och 70-talen en ständig våldsspiral med oförrätter från båda hållen. Cyperns rättmätige ledare Makarios störtades de facto av dåvarande gerillan i Aten, vilket i sin tur utlöste Turkiets intervention. I nutid var det grekcyprioterna som röstade nej till Annanplanen för en återförening av Cypern, medan turkcyprioterna i norr röstade ja.
Nåja, som soltörstande turist är man väl inte intresserad av detaljerna i historien men lite nyanserat bör det ju vara. Annars är det bättre att helt hoppa över sådan information.

Paulas restaurang förbyttes i grannens käk

I Ayia Napa fanns det några restauranger med nordisk touch: Bl.a. den norskägda restaurangen Odin och den av Fritidsresor rekommenderade finsk-svenska tavernan "Paulas". Vi styrde av naturliga skäl kosan mot Paulas taverna, men blev stående vid ingången i fem minuters tid innan vi insåg att personalen var lite väl oengagerad för att få oss som gäster. Några steg bort till grannrestaurangen Kartanas fick vi ett helt annat bemötande. Väderkvarnen på bilden utgjorde portal och vi togs väl omhand av en trevlig polskfödd servitris. Totalt besökte vi Kartanas vid tre tillfällen och vid det tredje besöket berättade vår polska servitris att det även var sista kvällen för henne. Hon skulle börja ett nytt jobb nästkommande dag och var därför extra smålustig. 
Än i denna stund är det svårt att veta om hon var allvarlig eller skojade när hon på frågan "May we pay please?" viskade "noo, you don't have to pay - you could run instead". Det var i alla fall första gången man fått uppmaningen från en servitris att ta springnota. Några sådana planer hade vi dock inte, utan betalade som ärliga svenska turister.

Kartanas var veckans bästa restaurang. Odin låg granne med vårt hotell, men var lite dyr och inte speciellt mysig. Stamna var en fin gammal taverna, men som hade nackdelen att huvudgatans intensiva trafik störde friden. Vi besökte även en italiensk restaurang, som serverade någon variant av "pan-pizza": Visserligen mättande, men ingen kulinarisk höjdare och med en kypare som mumlade så tyst att man inte hörde vad man sa och som sedan tappade notan i en vindpust och därför helt sonika struntade i att ge oss någon växel!

Härlig sandstrand med ryska inslag

När vi väl tagit oss ner till stranden " Okeanos Beach" så insåg vi att den var en riktig höjdare. Fullt i klass med Mälarhusens vita, finkorniga strand och inte några steniga klippor med risk för strandborrar, vilket man varnat oss för.
Denna strand låg öster om Ayia Napas hamn och besöktes bevisligen av övervägande rysktalande turister. Under veckan hörde vi bara svenska talas vi några enstaka tillfällen, medan det i övrigt var engelska och ryska som gällde.
På stranden fanns det även en del "professionella" strandraggare som var underhållande att iaktta. Ständigt spanade de in solstolar med tjejer och tycktes narcissistiskt stolta över sina solbrända kroppar. 
Tro't eller ej, men det föreföll som att en hel del kvinnor vid strandkanten trivdes med dessa strandraggares sällskap.

Mat och dryck

KEO har redan nämnts och givetvis var det läge för en tvekamp mot grekernas flaggskepp Mythos. Karaktären på dessa båda ölsorter är helt olika: KEO har mycket mer fruktsmak medan Mythos drar mer åt det klassiska pilsnerhållet. Eftersom KEO-n har 4,5% alkoholhalt mot Mythosens 5,0% funkar nog den förstnämnda bäst som törstsläckare en varm dag (om man nu inte nöjer sig med vatten).
Cypriotisk Stifado är verkligen en god maträtt, gjord på förstklassig högrev och kokt i en gryta tillsammans med lök och tomat. Tzatzikin har en lite annorlunda kryddning mot i Grekland och slutligen måste nämnas den cypriotiska specialiteten grillad Halloumi, som är en perfekt starträtt. 

Dansk-svensk envig på storbild

På lördagskvällen bänkade vi oss i hotellbaren för att kika på EM-kvalmatchen Danmark-Sverige. Tyvärr satt det ett gäng engelsmän i baren, vilket gjorde att den brittiska pop-CD:n fick fortsätta att fördunkla ljudbilden istället för att vi kunde få höra matchens kommentatorer.
Inte förrän engelsmännen gått iväg och det rafflande tumultet i Köpenhamn tagit sin början, bytte bartendern till ljudet från fotbollen - dock till grekisk kommentator!
Det kändes onekligen snopet att det helt plötsligt stod att Sverige vunnit med 3-0, trots att matchen inte spelats färdigt.
Den danske guiden från Fritidsresor som tidigare under dagen varit så segerviss, hängde verkligen med huvudet när vi såg honom dagen därpå. Enda trösten för honom var att den danske huliganen bodde i Sverige, vilket tydligen var någon slags förmildrande eller konspiratorisk bortförklaring.

Tjuvstarten nere på Cypern var en skön inledning på sommarmånaderna. Nu gäller det bara att sommaren i Sverige fortsätter att vara lika fin som den inletts.


Vårt hotell i aftonbelysning

Paula softar på balkongen

Utsikt från balkongen

Vid klostret i Ayia Napa


Två bröllop har klarats av

Klostret

Badnymf

Härlig sandstrand

Utsikt mot udden Cape Greco,  som utgör Cyperns sydöstra spets

Brottning med luftmadrass

Vem är det som åker fallskärm? se frågan längst ner

Vackra blommor på väg mot beachen

Kul bilar fanns att hyra © ACME

Hellenistisk ölkamp

Nordisk fotbollskamp

Restaurang som vi ratade, trots namnet

Favoritmatstället

Chicken Souvlaki på träplanka

Kalisperatröjan gjorde stor succé på gator, torg och restauranger

Huskatten såg välmående ut

Omröstning


Kokhett +100°C Varmt +35°C Ljummet +/-0°C Kyligt -25°C Köldrekord -273°C
Ledighet utan plikter Härlig badstrand Maten Flummiga semestertips Svenska ungdomsgäng
Bara att kunna ta dagen som den kommer är en skön känsla I klass med Mälarhusens vita sand, men med betydlig högre badtemperatur Håller nog så god klass som i Grekland och har influenser från Mellanösterns smaker Det blir platt att på ett hurtigt och banaliserande sätt förklara en mångårig konflikt som delat Cypern Man skall inte döma - men visst tycker man synd om dessa svenska ungdomar som åker till Cypern för att supa m.m. i en hel vecka

Skriv gärna en kommentar i vår gästbok

©  Fam. Sassersson | Till hemsidan (nytt fönster) Webstats4U - Free web site statistics Personal homepage website counter