Reseberättelse från 13-20 juli 2008
Bilderna kan öppnas i nytt fönster med ett klick.
Övriga reseberättelser.


Grekisk flagga Jordbävning, storm och översvämning

 

Vad kan väl en vecka på Rhodos vara, om inte lugn, stillsam och kontemplativ?  I vårt fall blev det dock en något omtumlande vecka, även om flera komponenter kändes igen från tidigare hellenistiska semesterresor: solbad, souvlaki och kackerlackor.

Från AC till ingen AC

Veckan som föregick greklandsäventyret tillbringade vi i Västerbotten (AC-län) och det var snabba bud att hinna transportera familjen, packa om och hinna med flyget från Kastrup, som avgick klockan nio på söndagsmorgonen. Vi hann nyttja en hel del bäddar på vår väg mot Grekland, inklusive Ibis hotell i såväl Sundsvall som Malmö. 
Nåväl, flygningen gick som planerat och vi befann oss hastigt och lustigt i lobbyn till Hotel Rafael i Ialyssos, som ligger strax sydväst om Rhodos stad. Att vi valt just detta hotell berodde på att det var enda alternativet ur resebyråernas greklandsutbud som erbjöd en lägenhet för fem personer. Hotellet var rent och gediget byggt (vilket vi snart skulle bli tacksamma för). Däremot visade tyvärr inte hotellägarparet någon välkomnande attityd. Det enda som var viktigt när vi anlände var att övertyga oss om att köpa frukost på hotellet för 128 euro - "special prize".
Vi ville enbart skaffa en safetybox och aircondition och komma till vår lägenhet. Eftersom vi inte visste hur lägenheten såg ut så visste vi inte heller om vi behövde använda båda AC-apparaterna - "double prize 80 euro". Det var dessutom en väldigt blåsig dag och väl på plats i lägenheten hade man öppnat fönsterna i alla väderstreck (troligen för att vädra ut föregående kedjerökande hotellgästers lukter).
Vi tackade därför nej till dessa inledande reklamerbjudande och nöjde oss med att låsa in våra pass i safetyboxen.
För att avsluta den något gnälliga föredragningen så kan nämnas att hotellägarmaken var sur och inte speciellt road av att svara på dumma frågor om huruvida det fanns någon brödkniv och om hur man fick igång den till synes helt nya TV-n på rummet. På fråga ett svarade han på dålig engelska att jag skulle betala 10 euro för att få låna en kniv och angående TV-n så var den inte "klar" eftersom det inte fanns någon fjärrkontroll. Att det däremot fanns vanlig knappar längst upp på TV-n lyckades vi utröna på egen hand. Därigenom fick vi t.ex. avnjuta Grekland-Nya Zeeland i basket!


Ömsom vin ömsom vatten

Det kulinariska utbudet på semesterorten är alltid en intressant sak att analysera. Festandet i Ialyssos är nog betydligt lugnare än inne i Rhodos stad och några av tavernorna var riktigt mysiga.
Två gånger besökte vi den näraliggande restaurangen Pezouli, som var inrymd i en grekiskblå byggnad med kyrkokupoler på toppen. Dock förekom nog uteslutande profana aktiviteter i denna kitschiga "kyrkobyggnad". Servitrisen var trevlig, frågade om vi ville ha startbröd eller ej och gav dessutom ouzo till de vuxna och glass till barnen "on the house".

En annan trevlig bekantskap var "Greek Land", som var en kombinerad pub och taverna med levande musik. Maträtterna var prisvärda och serveringen sköttes på bästa sätt. När sedan bouzoukispelaren Spyros intog scenen tillsammans med kyparen på keyboard så fick man en svag, men dock, förnimmelse av Wallmans salonger, med sina showande servitörer.

Snett över gatan från vårt hotell låg "Nefeli". Vi borde tagit lärdom av den kända utsagan att man skall undvika tavernor med få gäster, men vi hade bestämt oss för att prova denna restaurang. Inkastande restaurangägaren var en flintis gubbe som lärt sig några svenska fraser. Det fanns vissa likheter med Sten Ardenstam i den kända sketchen "Ormet kryper"
Portionerna var små och inte i paritet med priset, ägaren och hans medhjälpare spejade hela tiden ut mot gatan för att få in nya kunder, medan de ibland tycktes ha glömt bort de få gäster som de facto satt i deras taverna.

Slutligen besökte vi en kväll en restaurang som låg alldeles invid stranden. Ja, restaurangen låg egentligen på andra sidan vägen, men borden var placerade på strandsidan. Hoppas att personalen har extra lön för risken att springa fram och tillbaks över vägen med all mat och servis.


Översvämning och jordbävning

För att övergå till avdelningen naturkatastrofer, så fick vi redan första morgonen en smärre översvämning i kök/vardagsrummet. Rätt snart var felkällan lokaliserad. Det var helt enkelt så att kylskåpet var stendött, vilket dels hade gjort att frysfackets is övergått till flytande tillstånd och dels gjorde att våra inköpta matvaror inte mådde speciellt bra i värmen. Efter en stunds tvekan inför att framföra klagomål till hotelldirektionen, kopplade jag på all charm och försökte fråga allra ödmjukast om vi kunde få hjälp med kylskåpet.
Fru Direktör menade att kylskåpet var helt OK men att de alltid har rutinen att stänga av kylskåpet för avfrostning i samband med byte av gäster. Kylskåpet skulle sättas igång av städpersonalen, vilket de också gjorde några timmar senare - genom att stoppa i strömsladden, som var urdragen inuti köksskåpet. 
Nästa naturkatastrof skulle dock bli betydligt allvarligare.

Tisdagen den 15 juli vaknade vi klockan 06.26 av att hela hotellet gungade som en färja ute i stormigt vatten. En god stund efter själva skälvandet kändes det som att golvet var instabilt.
Det som gjorde oss lugna var förmodligen att vi aldrig hörde att det smällde eller knäckte i byggnaden. Däremot hörde man krossat glas och några förskrämda skrik från angränsande rum.
För egen del var det obehagligt att få en plötslig förnimmelse av sjösjuka och i likhet med vanlig sjösjuka tog det några timmar innan man kände sig riktigt stabil igen.
Vi fick senare under dagen reda på att det varit ett jordskalv med styrkan 6,3 på richterskalan. Både på tisdagen och sedan på onsdagen (efterskalvet skedde kl 03.00 denna dag) fanns det i lobbyn uppsatt information från Apollo kring händelserna.

Förutom den omtumlande jordbävningen så var det väldigt blåsigt under den första halvan av veckan. Positivt var dock att solandet kändes riktigt behagligt och att vindsurfarna hade bra förutsättningar att få upp farten.

Nederländernas oranga befolkning runt poolen

Vi hade inte så många landsmän att prata med under veckan som gick. Det tog inte lång stund innan det stod klart att hela hotellet var "ockuperat" av holländare. Menyn i hotellbaren var mycket riktigt också på holländska. De var rätt så stillsamma av sej, men rökte som borstbindare. Några barnfamlijer fanns också på plats, men våra barn kom aldrig i direktkontakt med dem, kanske beroende på språkbarrriären?
Hotellets pool var riktigt trevlig och där tillbringade vi en hel del tid. Aktiviteter som "dyka efter sten", göra "bomben" och doppsvalkning efter solbad stod på programmet.
Att vi hade hamnat rakt under inflygningslinjen till Rhodos flygplats var en inte helt positiv erfarenhet. Första mullret kunde vara en kastvind, men när mullret ökade oroväckande så var ett större eller mindre plan med soltörstande turister på gång. Om mullret varken var vind eller flygplan så återstod alternativet jordbävning, men det har vi ju redan hunnit avhandla.

Sista kvällen nämnde jag att vi under hela veckan sluppit besök av kackerlackor. Trot eller ej, just som jag skulle dra igen balkongdörren så spurtade en gynnare in i sovrummet. Första avlivningsförsöket slutade med att djuret förlorade ett ben men nästa välriktande stampning med min högra 43:a fick honom att kasta in handduken för gott.


Borta bra men hemma bäst

Som helhet var det en god semestervecka med sol, bad och god mat. Visst känns det ändå bra att komma hem igen. Det är först när man kommer bort ett tag som man tillfullo kan uppskatta det normala vardagslivet. Kanske att även den svenska sommaren skall kunna erbjuda ett antal soltimmar innan det åter är dags att återgå till arbetet.

Planet glider ut över Egeiska havet

Första besöket hos Restaurant Pezouli

Paula och Samuel

Utsikt från balkongen

Poolen med nattbelysning

Någon minut efter jordskalvet

Turkiet på andra sidan vattnet

Tre solbadare

Samuel pausar i skuggan

Den musikaliska tavernan "Greek Land"

Servitören kompar Spyros

Den tradionella Zorban hör till ett besök i Grekland

Vi bodde näst högst upp - de två gluggarna längst till höger och hela högra gaveln

Ännu ett plan på inflygning mot Rhodos flygplats

Nefeli var ingen höjdare

Håret är lånat

Några ingredienser i mellanmålet

Solnedgångar kan vara fina

Inte alltför barnvänligt med så mycket sten

Samuel softar

Samuel fotograferar

Trio i det blöta

Sista aftonen på Pezouli

I grevens tid dök det även upp en kackerlacka i lägenheten

Åter i Sverige:
Österlen är inte så dumt heller

Omröstning


Kokhett +100°C Varmt +35°C Ljummet +/-0°C Kyligt -25°C Köldrekord -273°C
Musikrestaurangen Greek Land Poolen Flygoväsen Kackerlackor och jordskalv Ogästvänliga hotellägare
Klart prisvärd mat och till på köpet live grekisk musik med zorbadans.
Glass med tomtebloss "on the house"
Härligt svalkande oas till glädje för ung som gammal Visst är det skönt att slippa långa transferresor men  dånande inflygningar är inte bra för nattsömnen Båda företeelserna får räknas som naturliga, men så speciellt kul är ingen av dem OK, folk kan ha dåliga dagar, men i det här fallet var det riktigt illa. Att inte ens säga "goodbye" till sina gäster efter en vecka är botten

Skriv gärna en kommentar i vår gästbok

©  Fam. Sassersson | Till hemsidan (nytt fönster) Free counter and web stats