Reseberättelse från 5-13 augusti 2011
Bilderna kan öppnas i nytt fönster med ett klick.
Övriga reseberättelser.


Grekisk flagga Sol och bad i Agii Apostoli, Kreta - två resebrev

 
Halvtid Chania/2011-08-09

En vecka går så fort, men erfarenheten är att det alltid är som mest segt på mitten av semesterveckan.
Man har redan hunnit avverka de lokala tavernorna och känner sig ganska så inbodd i solstolarna vid poolkanten.
Barnen börjar länga hem till Rottne och kompisarna och det är nog även så att man till viss del börjar sakna arbetskamraterna.

Inte desto mindre - vi trivs kanonbra här i Agii Apostoli, några kilometer utanför Chania.

De militärhistoriska utflykterna har vi redan gjort vid tidigare resor hit och på vägen till hotellet passerade vi den allierade krigskyrkogården i Souda Bay. 
I nuläget är det stor aktivitet runt NATO-basen, som matar iväg flygplan över den libyska sjön och försöker träffa Ghadafi vare sig han vill det eller ej.

Den sköna temperaturen, en bra bit över 30 grader, gör att vi enbart solar, badar, äter och slappar. Ingen sightseeing eller shoppingrunda.

Nja, jag tog mig faktiskt medelst apostlahästarna (passande om man bor i Agii Apostoli) till en regelrätt stormarknad och fascinerades av de stora prisskillnaderna gentemot de minimarkets som ligger vid strandhotellen. Över lag är det en hög prisnivå i Grekland och ännu har vi inte märkt något av den grekiska ekonomiska krisen. Det skulle i så fall vara att flygplatsen enbart hade nödbelysningen tänd när vi skulle hämta våra väskor. Man kan lugnt konstatera att väldigt många resväskor såg likadana ut i halvdunklet.

Bristen på intellektuella utmaningar har jag för egen del mättat genom att spela sudoku på mobiltelefonen och tröska igenom en avhandling om Fredrik Bööks 30-tal. För att göra en lång historia kort så är litteraturprofessorn och släktingen Fredrik Böök mest känd som en av Tysklands ivrigaste påhejare i Sverige under kriget. Inte desto mindre verkar han ideologiskt ha kastat sig mellan diametralt motsatta uppfattningar under 30-talet, då han i vissa konservativa kretsar utnämndes till marxist. I en bok från 1936 skildrar han i en reseberättelse från en rundresa runt Sverige hur folkhemsidyllen bygger på de genuina svenska värdena, men även hur arbetarna skall få skäligen betalt och att man inte bara kan hålla fast vid det gamla. När kriget väl drog igång var det dock ingen tvekan om var sympatierna fanns, vilket gjorde att den tidigare högt aktade professorn hamnade i kylan.

Nog om detta! Nu är det hög tid att planera för kvällens tavernabesök och de återstående dagarna i solen.

 

Kretavecka del 2 / Chania 2011-08-11

Allt har en ände, utom repet, som har två. Snart är det slut på semesterveckan på Kreta. 
Efter en vecka med idel solsken och temperaturer en bit över 30 grader, kom vi idag att uppleva något av ett lågtryck. 
Moln på himlen och små lätta regnstänk. En helt normal svensk högsommardag alltså.

Hotellet vi bor på heter Ellina Village och är sammanbyggt med Stellina Village. Ett stort plus är rumslösningen; Två plan med föräldrarna på ovanvåningen och ätteläggen på marknivå. Dessutom en toalett per våning. Två rejäla simmarpölar med omgärdande solstolar och ett supermarket inom området. Så långt allting väl.

Flora och fauna är fantastiska när de befinner sig på rätt plats. Vissa djur hör inte hemma inomhus. Dit tillhör myror och kackerlackor. Medelst radarspray och mekanisk avlivning har vi kämpat mot myrinvasionen i köket. Några tusen flitiga myror har mött sitt öde på köksbänken. En rödryggad krabat smet in på toaletten igår kväll, men den kackerlackan blev stämplad för livet av en badsko storlek 43. Sen är det såklart en nackdel att städning bara sker 3 gånger under vistelsen.

Mat är viktigt för alla och envar och inte minst för en skåning. Själva definitionen på en skåningpåg är att "han bara svittas nårr han edor". 
Vi har frekventerat Andreas och Pergola, två tavernor som ligger i andra änden av Agii Apostoli. Hotellts restaurang prövade vi första kvällen, men det tog extremt lång tid att få maten (över en timme) och betjäningen var riktigt dålig.
Taverna Andreas tar hem förstapriset p.g.a. sin skojfriska och avspända serveringspersonal. T.ex. vid första besöket, då servitrisen frågade oss;
- Are you finnish? Artigt svarade vi att vi var klara och redo att betala, varpå hon svarade;
- No, I don't think you are finnish, I think you are from Sweden.

Nu återstår själva slutspurten. Utcheckning sker vid lunchtid på fredagen, varför vi får deponera väskorna i bagagerummet och tillbringa eftermiddagen i solstolarna. Nåja, den formen av uteliggande kan man såklart acceptera för några timmar.

 


Far och son i samspråk?

Paula och sönerna med något mystiskt sken i förgrunden

Många solglasögon behövs på kvällen

Goer mad å mad i rättan tid

Julia och Patrik

Städpersonalen hade kul

Utsikten över poolområdet och minimarketen

Apostlarnas egen kyrka

Gigantisk affär med oturistiska priser 

Hotande regnmoln avskräcker inte solbadare

Det är inte så lätt med alla prickar i svenska språket

Taverna Andreas tog förstaplatsen, tätt följd av grannen Pergola.

 

Kokhett +100°C Varmt +35°C Ljummet +/-0°C Kyligt -25°C Köldrekord -273°C
Rumslösningen Härligt väder Apollos mobiltjänst, eller? Långsam hotellrestaurang Myrinvasion
En etagelägenhet passar utmärkt för en familj med fem medlemmar. Mycket skönt för sol och bad. 
Enbart en dag var för molning för att kunna bada och sola fullt ut.
Vi fick ett glatt SMS-meddelande från Apollos guider om att det bara var att skicka ett SMS för att få hjälp. Vi väntar fortfarande svar på en fråga om huruvida taverna Nymfi i Agia Marina finns kvar. Första kvällen tänkte vi satsa på ett säkert kort och käka på hotellets egen restaurang. 
Efter dryga timmens väntande var större delen av familjen uttråkad, hade huvudvärk och kände mest för att gå och sova istället.
Kombinationen av lågfrekvent städning och angreppen från horder av myror var inte kul.

Skriv gärna en kommentar i vår gästbok

©  Fam. Sassersson | Till hemsidan (nytt fönster)