PAULAS BOKNOTISER! | ||
|
Och nu är det september...
Hädanefter finns mina bokskriverier på min egen blogg: paulas.se/blogg/ Här kommer titlarna och eventuella korta omdömen på dem jag har läst sen sist: (helt okronologiskt)
Omdömet bra innebär att jag inte tvekar att rekommendera boken! Som sagt, välkommen till paulas.se!
27 januari Ständig bokläsare är jag - t ex hade jag mycket svårt att somna under stormnatten den 8 januari när vi hade strömavbrott. Sänglampan funkade ju inte! Men jag ska inte klaga, det finns de som fortfarande inte har fått tillbaka strömmen och får vänta ett par veckor till. Jo, som sagt, jag tror att jag behöver läsa böcker för att styra in tankarna på ett enda spår - så att de inte fladdrar och oroar sig. Istället har jag börjat oroa mig under den tid som går mellan att väckarklockan börjar ringa och jag verkligen stiger upp. Dessa böcker har jag läst sen sist: (okronologiskt)
Ännu en bok av Tony Parsons, en författare som jag har trivts med tidigare. Den här handlar om tre systrar som växt upp med sin pappa. Nu är de vuxna och boken handlar mest om att få barn och bilda familj. Givetvis ser Cat, Jessica och Megan bra ut (båda föräldrarna arbetar som skådespelare) och de är alla tre bittra på mamman som övergav familjen. Boken hinner få med både problem som kan uppstå när ett lyckligt par får barn, provrörsbefruktning, att leva som ensam mamma mm. Och ändå är den alldeles för rapsodisk och ytlig, tycker jag. Jag funderar på om de tidigare böckerna av Tony Parsons var likadana eller om jag har ändrat smak!
Denna bok, precis som ovanstående, handlar om tre systrar. Ana, 32, är hemmafru med ett barn, Rosa, 30, superintelligent med yrkeskarriär, och Christina, 24, jobbar som servitris och lever ett vilt liv. De har växt upp med sin stela mamma eftersom deras pappa övergav familjen när Christina var liten. Varje kapitel handlar om en av systrarna, om hur de, var för sig, tycker att deras liv känns misslyckade. En innerlig bok där man kommer systrarna och deras problem nära! 5 augusti Fortfarande läser jag böcker! Men uppdatera här är jag dålig på... Sen sist har jag läst följande:
Detta är i helt okronologisk ordning. Vissa av böckerna var betydligt bättre än en del av de andra, kanske skriver jag mer om dem en annan dag. 5 april Återigen har jag varit dålig på att uppdatera här, men nu kommer det lite nytt!
Det lustiga(?) med Hills böcker i Sverige är att de ges ut snudd på baklänges. D v s: Dalen som dränktes är hans nyaste bok, tror jag, och dessutom den hittills bästa. Men det var den jag läste först. Dagens Reginald är som en lite gammaldags pusseldeckare och det är ju inte det sämsta!
Denna boken är åt Inteutanmindotter-hållet, fast betydligt mer nyanserad. Onekligen verkar mamman i den här boken lättsammare än mamman i den andra. Fast hon är inte menlös! Spännande bok med en del överraskningar.
Hösten 2002 var jag på ett seminarium med författaren Margareta Strömstedt. Jag har inte varit på många författarseminarier i mina dar, men de har alla varit fantastiska. Hon var inte pigg utan ganska krasslig, men ändå totalt fängslande. Hon talade mycket om sin uppväxt, och då om sin yngre bror. Om detta hade hon skrivit i boken Församlingen under jorden som jag sedan letat efter. På alla ställen utom biblioteket, där jag hittade den av en slump! I boken fanns en lapp inklistrad om att den ingår i en serie, där första boken är Julstädningen och döden. Den har jag sen många år i pocket, så jag började med att läsa om den. Jag i boken är Margareta själv, och den är säkert mycket självbiografisk. Tunn, sorglig och bra! I Församlingen... är det Pojken som är huvudperson. D v s Margaretas lillebror. Lite tjockare, men sorglig och bra!
Detta är en Bokreabok som var rekommenderad på Text-TVs sidor. På baksidan skriver Helena Poloni (pseudonym för Ingegerd Stadener) om vad som behövs för att en deckare ska få den trevnad som "de riktiga engelska kriminalromanerna" har:
Denna bok innehåller allt ovanstående och är därför trevlig! Och pusslig och mysig!
Denna bokreabok nämnde Karin i sitt skvaller och jag fick tag på den! Gamla och nya kåserier som är roliga, sorgliga och underhållande! Gillar man Ensamma mamman så är den här ännu bättre! Slurp sa det, så hade jag läst ut den.
Jag tyckte inte så väldigt bra om På det fjärde... men denna har ju många tyckt om, så jag slog till. Är gräset grönare på andra sidan är en inte helt ovanlig fundering, och det är just detta som boken handlar om. Frånsett att en del detaljer känns väldigt främmande för mig (glassigt jobb, gå ut med arbetskamraterna efter jobbet) så beskrivs huvudpersonens inre tankar och upplevelser på ett bra sätt. Igenkänningsfaktorn är hög emellanåt... Fler bokreanoteringar: Tråkiga vykort - Jeppe Wikström - är kul att bläddra igenom! Baby Blues - R. Kirkman & J. Scott - är också skojig att svepa igenom. Och: Kalle och Hobbe, den ursprungliga boken - B. Waterson - är ju alla tiders! De flesta av stripparna har jag läst förut, men det gör inget. Övriga bokreaböcker skriver jag om när jag läst dem! Dessa kom med posten idag! Den tjocka som man inte ser titeln på är till Julia och Ola: Harry Potter och Fenixorden! 5 februari SORGLIGT ouppdaterad har boksidan varit, men nu försöker jag komma igång igen! Nu skriver jag om senast lästa böcker så här istället, och de jag har läst tidigare hittar du i arkivet! (Se länk till vänster.)
Bättre än hans förra bok En ovanligt torr sommar, tycker jag. Börjar mycket dramatiskt, och bli bara mer och mer spännande ju längre in i boken man kommer! Många läskiga detaljer...
Också detta var en mycket spännande bok! Så spännande att jag gjorde ett uppehåll på ett par månader i läsningen. Trots det var det inte svårt att ta upp tråden igen. En kvinna i trettioårsåldern berättar om sitt dramatiska liv.
Självbiografisk. Handlar om hur den unge pianisten klarade sig igenom andra världskriget i Warsawas getto.
Olika aspekter på mammalivet.
Lättglömd bok om Jo som upptäcker att hennes man Jeff är otrogen. Allt rasar samman men så småningom kommer hon på fötter igen. När så Jeff vill komma tillbaka är frågan - vill hon det?
Ännu en gammal Sayersbok i julklapp av mamma! Denna är rätt så invecklad och förvirrande, men det är alltid roligt att läsa Sayers!
Den här hittade jag på loppis i Simrishamn på jullovet. Bara titeln är ju helt underbar! Både den svenska och den engelska - Murder Must Advertise.
En underbar och gripande bok om Kate, som är en framgångsrik forskare i zoologi. Hur påverkar dramatiska händelser i barndomen uppväxten och nuet? Påminner en del om Syskonsvek av Joanna Hershon.
Skojig för stunden! Stella åker på semester och blir förälskad i en betydligt yngre man. Vad ska omgivningen tycka?
|