Reseberättelse från 5-13 maj 2005. Sidan 1 | Sidan 2 | Textversion (utan miniatyrer)
Klickbara länkar i texten. De flesta bilderna kan öppnas i nytt fönster med ett klick.


En försmak av sommaren på Kreta

Torsdagen den 5 maj 2005

Precis som Miriam och Helene hade gissat, så gick resan till Platanias på Kreta. Efter en tidig morgonresa med bil till Sturup och helt normal flygning landade vi med Fritidsresors plan på Chania/Soudas flygplats. Ungefär kl 16.00 grekisk tid checkade vi in på vårt rum på Melina suites. Rummet hade både balkong och havsutsikt! Tempen var 27 grader - i luften alltså. Havet var lite väl kallt i början av veckan, för att mot slutet vara helt OK även i vår smak. 

Vi provianterade rätt snabbt i varuhuset INKA, som faktiskt var mycket mer än ett vanligt supermarket/minimarket. Priserna var helt OK - en halvliter Mythos för 70 cent och deras goda tzatziki för 1,50 för en stor burk.
Det var varmt och skönt på balkongen, där vi spelade vårt nyinköpta resespel "När och fjärran" (99 kr på CityGross) och avnjöt ett sött vitt vin från Samos, med den vackra ikonen på etiketten. Vi var på Samos 2002 - en resa som för övrigt var mycket mindre lyckad än den här gången.

Vad vi inte märkte var att myggen redan var på hugget. En viss klåda uppstod således under nattens timmar.


Här bodde vi

Utsikt mot Thodorou

Utsikt från vår balkong

Kristet vin?

En nödvändighet i Grekland

Kretakarta

 

Fredagen den 6 maj 2005

Andra dagen brukar inledas med välkomstmöte, men den här gången hade Fritidsresor bestämt att bara välkomna gästerna som bodde på Blue Starhotellet. Nåja, det är ju mest deras eget problem att vi därmed inte hade någon större lust att åka på deras (dyra) utflykter. 44 € för en stadsrundtur i Chania sparade vi snabbt in tack vare medhavd litteratur hemifrån. 

Det var ännu en härlig soldag, som vi såklart tillbringade i solstolar vid vår strand, som låg precis nedanför vår balkong. Läget var perfekt och personalen på hotellet mycket vänliga.
Närmaste grannen till hotellet, Gregory´s poolbar, hade ännu inte öppnat, men deras schäfer höll låda ändå. Nu var det inte så farligt som det låter, men visst vaknade man till ibland när han skällde på natten.

Kvällens middag avåts på taverna Nymfi i grannbyn Agia Marina, dit vi gick till fots. En kvarts promenad känns rätt skönt på kvällskvisten. Nymfi ägs av ett svensktalande par och gästerna var nästan uteslutande nordbor. Menyn var bred och välsmakade och vi kan gärna rekommendera ett besök.


Solbad på stranden

Torget i Platanias

Gamla Platanias

Nu sover den rackar'n

Lördagen den 7 maj 2005

Eftersom det var en svalare och molnigare dag, så beslutade vi oss för att lämna stranden åt sitt öde och bege oss på historiska utflykter. Vi hade båda läst Anthony Beevors innehållsrika berättelse om slaget om Kreta "Erövring och motstånd", och hade därför tänkt oss några krigshistoriska nedslag. Dessutom var det den 8 maj exakt 60 år sedan freden kom till Europa.

I korthet så anföll tyskarna Kreta den 20 maj 1941 med ett riktigt självmordsuppdrag. Tiotusentals fallskärmsjägare regnade ner från himlen och var lätta byten för de allierade soldaterna på marken. En av de som hoppade över Kreta var den förre tungviktsvärldsmästaren Max Schmelling, som skadades svårt vid landningen.
Det är fortfarande en gåta hur tyskarna lyckades vinna slaget. Till en början misslyckades det mesta - flera tusen stupade innan de nått marken, men p.g.a den allierade befälhavaren, nyzeeländaren Freybergs märkliga ageranden slog de allierade till reträtt och evakuerade trupperna till Egypten.
Det enda fotfästet tyskarna hade fått var en liten kulle vid flygfältet i Maleme. Just i Maleme, som är grannby till Platanias, finns idag den tyska krigskyrkogården, där 4.500 soldater ligger i gravar två och två.

En kontroversiell historia rör ett stort monument, som restes av tyskarna under ockupationen. Detta är fortfarande ett rött skynke för kretensarna, och monumentet har undan för undan vandaliserats och idag blockerar en carport, lösa hundar och en häst uppgången till monumentet. Dessutom finns platsen inte utmärkt på några turistkartor, men tack vare efterforskning på nätet innan vi åkte lyckades vi hitta dit. Idag är platsen ett industriområde strax före Chanias stadsgräns, mitt emot en BP-mack. Tills år 2000 fanns det en örn uppe på monumentet och det sägs att den blåste ner i en storm, men lika sannolikt är nog att den tagits bort med flit. Ordet "Stortyskand" har mejslats bort från inskriptionen.
På en norsk hemsida kan man se hur monumentet såg ut när det färdigställdes.

Eftermiddagen tillbringade vi i gamla stan i Chania. Otroligt vackert, men när man kommer ner till den venetianska hamnen kommer man inte undan inkastarna, som är mer än lovligt jobbiga. Taverna Myrovolos, som ligger vid den vackra gatan Zambeliou, var mycket lugnare och väldigt lummigt belägen. Kyparen hade dock fullt upp med att snacka med en amerikansk JR-kopia, så servicen får inte högsta betyg.

Det går mycket bra att färdas med buss på Kreta och vi kände inte för ett ögonblick något behov av att hyra bil eller vespa - särskilt inte med tanke på den myckna trafiken.

På kvällen upptäckte vi att Café Plus i Platanias visade VM-kampen i hockey mellan Sverige och Kanada. Enda nackdelen var att matchen visades på en finskspråkig kanal. Pricken över i var att Kenny Jönsson från Rögle avgjorde med sitt 5-4-mål.

 
Tyska krigskyrkogården i Maleme

Två soldater i varje grav 

Monument över tyska fallskärmsjägare, numera förfallet

Ortodoxa kyrkan i Chania

Gammalt turkiskt bad

Mysiga gränder

Den venetianska hamnen

Moskén Kioutsouk Hassan Tzamissi

Utgrävningar av gamla Kydonia (Chania)

På Taverna Myrovolos

Saluhallen

Torget Platia 1866

Rörig busstation

Söndagen den 8 maj 2005

Det var fortfarande blåsigt på söndagen, så vi bestämde oss för att sola vid poolkanten, vilket gick alldeles utmärkt.
Redan kvällen före hade vi stött på röglesupportern Jan, på ständig jakt efter en tjej samt en laddare till en Siemens mobiltelefon. Mot slutet av veckan upptäckte Jan att hans laddare befann sig längst ner i hans packning, vilket gjorde att alla misstänkte att frågan om laddaren mer var en kontaktskapande replik.

Mot kvällen gick vi upp mot gamla Platanias, som ligger mycket fint uppe på en bergsknalle. Det är en verklig kontrast mot turistlivet nere i den nya byn, även om det även häruppe fanns inkastare. Dock inte på den till synes övergivna tavernan på bilden.

Kvällsmaten åt vi på Taverna Drosia, en restaurang som vi även besökte på torsdagskvällen. Kyparen var en glad typ, som skojade friskt med gästerna, tog kort på oss och bjöd på en mör och välsmakande Chicken Souvlaki.
Lite raki "on the house" hörde till traditionen. För vår del är ouzo att föredra, men man kan ju inte få allt.


S:t Nektarios kapell i Platanias

Utsikt från gamla Platanias

F.d. taverna i gamla Platanias

Sett från västsidan

Jamas på Taverna Drosia i Platanias

©  Fam. Sassersson | Till hemsidan 
Nedstat Basic - Gratisräknaren hemsida statistik
Kostnadsfria räknaren för privata webbplatser

Måndag den 9 maj - Fredag den 13 maj