Reseberättelse från 3-12 augusti 2005. Sidan 1 | Sidan 2 | Textversion (utan miniatyrer)
Klickbara länkar i texten. De flesta bilderna kan öppnas i nytt fönster med ett klick.


Familjesemester på Naxos

Onsdagen den 3 augusti 2005

I maj var Paula och Patrik på en tidig semestervecka i Platanias på Kreta. Rätt snart efter hemkomsten började tanken mogna på att även barnen skulle få glädjen av att besöka Hellas detta år. Många på Kalimeras forum vittnade om hur fint Naxos var och när vi dessutom hittade hyfsat billiga flygbiljetter (9.500 kr Kastrup-Aten t.o.r.) och ett trevligt hotell på nätet, så var saken biff. 

Till skillnad från Kreta så gick andra världskriget tämligen obemärkt förbi Naxos, så den här gången blev det inga militärhistoriska exkursioner, vilket större delen av familjen bara var glada för. Den italienska ockupation som trots allt pågick under kriget, hade nu istället förbytts i en fredlig invasion av semestrande italienare. Förmodligen spelade det oroliga läget i Turkiet och Egypten in för att Grekland just i år skulle få ovanligt många besökare.
Detta skulle vi bli varse när vi kom fram till Piraeus. Blue Star Naxos var fullpackad sedan länge, och det fanns bara förstaklassbiljetter på senare alternativ. Efter en hel del trixande lyckades vi dock hitta biljetter med en annan Blue Starbåt till Paros, där vi fick vänta i tre timmar i väntan på Express Apollon, som tog oss sista skuttet till Naxos.

Under båtresan blev det en hel del sudoku som tidsfördriv, vilket bl.a. intresserade en grekisk medresenär, som tyckte detta verkade spännande. Vi får väl se om han lyckas lansera den japanska sudokun i Grekland?
En sak man blev varse var också att folk i Grekland - infödingar såväl som turister - röker precis överallt och precis hela tiden. T.o.m. vid bord med tydligt överkorsade cigaretter satt folk och bolmade. Inne i en färja blir luften rätt snabbt inrökt, så det var skönt att på morgonkvisten kl. 05.30 äntligen komma fram till målet för resan - Naxos, och få andas frisk cykladisk luft i lungorna!
Vår mycket vänliga och hjälpsamma värdinna Katerina på Hotel Argo hälsade oss välkomna och visade oss vår fina lägenhet, som vi inom några röda sekunder hade intagit för att bums störta i säng.

Torsdagen den 4 augusti 2005

Vi tog en ordentlig sovmorgon och fick tack vare Katerina rådet att handla på den stora affären invid vägen mot Ag. Prokopios. De hade väldigt bra sortiment med normala priser för en svensk plånbok. Tsatsikin var ljuvlig och vi glufsade i oss en stor burk om dagen!
Det blev alltså "brunch" denna första dag, men väl ute vid stranden blev vi glatt överraskade av den fina stranden med sin långgrunda vik. Helt enkelt en jättestor barnvänlig bassäng!
Vi lyckades utröna att solstolar med blå parasoll kostade 7 euro, medan de vita med gröna solsängar var en peng billigare. Kombinationen grönvitt tilltalade dessutom våra grönvita röglehjärtan.

På aftonen tog vi en promenad bland det myckna folkvimlet längs hamnpromenaden. Efter en vandring upp till Kastro, som är en gammal stadsdel som anlades av venetianarna, var det hög tid att hitta en taverna. Vi landade vid en av turistfällorna på strandpromenaden. Man serverade pyttesmå souvlaki och hade stressade kypare som verkade mer intresserade av sina digitala menyinknappningsdosor än av sina gäster. En annan sak vi kunde notera var att det förkom många bordstiggare och krimskramsförsäljare. En storgråtande kvinna förde runt sin blinde man runt borden och tiggde pengar, medan sonen gick runt med en hatt. Tidigare har vi enbart upplevt blomsterförsäljare vid borden, så detta var ett nytt fenomen för oss.
Väl tillbaks i lägenheten somnade vi som stockar, eftersom vi fortfarande inte kommit ikapp sömnbehovet sedan resdygnet.

Fredagen den 5 augusti 2005

Efter ännu en lååång sovmorgon blev det en fin dag med sol vid stranden. På affären inköptes en flaska Kitron. Denna inhemska dryck måste ju testas och vi chansade på den gröna varianten. Det finns två kitronproducenter, varav Vallindras sägs vara bäst. Dock hade Promponas snyggast flaska och efter tisdagens provsmakning hos Vallindras i Chalki måste sägas att en ovan provsmakare inte märker någon skillnad. Tabellen som följer visar kur det funkar med de olika färgerna, som indikerar olika sötma och alkoholhalt. 
Kitronen tillverkas inte av frukter utan av blad, och påminner i smaken lite om citronmeliss.

Kitronvarianter
Producent
(Ort)
Promponas
(Chora)
40% 30% el. 40% 30%
Vallindras
(Chalki)
40% 33% 30%
Sötma Halvsöt Söt Mycket söt

På kvällen käkade vi hos Maro's, som ligger strax nedanför torget, på befriande avstånd från den stökiga hamnpromenaden. Tyvärr fick Samuel magknip och var tvungen att lämna tavernan i förtid. Det var en fin gest att Maro's inte tog betalt för hans oätna kyckling, och servitören var en glad och trevlig typ, så Maro's var oändligt mycket bättre än gårdagens turistfälla.

Lördagen den 6 augusti 2005

Vadfalls? Moln på himlen? På stranden var det molnigt och småblåsigt. Vi hade sett på TV-nyheterna att det var oväder i Thessaloniki under fredagen, och tydligen hade detta börjat närma sig den grekiska övärlden. Det sprack aldrig upp, utan istället fick vi uppleva ett rejält åskoväder med störtregn på eftermiddagen!
Vi kunde dock sitta inne och kolla på VM, som just hade startat. Dock blev vi besvikna även på detta, eftersom Carolina Klüft floppade(!) rejält i höjdhoppet. Vad vi inte förstod på de grekiska kommentatorerna var att hon hade stukat foten på träning, och därför inte kunde komma upp i normala höjder.

Det fick bli en hel del tidfördriv med sudoku och korsord på kvällen istället för att gå ut i regnet. Nästa dag kunde ju bara bli bättre vädermässigt!

Söndagen den 7 augusti 2005

Vi fick mycket bättre väder på söndagen, även om en del moln fortfarande dröjde sig kvar på himlen. Dessutom visade det sig att Carro kommit tillbaka ordentligt i sjukampen och att den avslutande sträckan 800 m skulle avgöra det hela. Först såg hon ut att vara slagen, men med en fenomenal spurt knäckte hon fransyskan Barber. Guld till Sverige alltså, vilket vi firade på restaurang Platia vid torget. 
Platia hade sina menyer på svenska och kyparen var en spexare, som visade sitt "Mythostrick", nämligen att med en hand dra ölglaset mot sig med hjälp av flaskhalsen, så att ölen rann ner i glaset längs kanten utan att skum bildades!
Patriks egna försök att kopiera bravaden i lägenheten slutade dock med en snabb räd med wettextrasan.

Enda nackdelen med Platia var oväsendet och avgaserna från alla vespor och småbilar. Det blir en veritabel överdos av tvåhjuliga fordon när man sammanför tusentals motorgalna italienare med dito greker. Till detta kan man lägga tobaksröken, som man inte slipper undan på restaurangerna oavsett var man sätter sig. Hurra för att Sverige har infört rökförbud!

Måndagen den 8 augusti 2005

Det envisa lågtrycket hade inte släppt sitt grepp och även om det inte regnade så var det blåsigt och molnigt på måndagen. Vi trotsade dock detta och ju längre dagen gick desto mer skingrades molnen.
Vi bestämde oss för att boka en bussrundtur under tisdagen, och på vägen upp till resebyrån hittade vi några tavernor som hade barnmeny. Vi valde en av dessa - Poseidon - till vår kvällsrestaurang, vilket visade sig vara ett bra val. Maten var god och vi fick ett stort fruktfat till efterrätt.

Tisdagen den 9 augusti 2005

Dags för en heldag i buss!
Detta var förmodligen den varmaste dagen under vår vistelse på Naxos, men bussen hade AC och det blev såklart bättre utsikt och möjlighet till att fotografera med bra väderförhållanden.
Guiden var en riktig Closeau-kopia. Hans besynnerliga brutna engelska var rätt svår att förstå, men som tur var hade vi fått en engelsk sammanfattning i handen. Med på bussen fanns en stor grupp franska ungdomar. När vi skulle åka från Chalki så trodde guiden att två av dessa saknades och började säga till fransoserna att leta rätt på sina vänner.
Rätt snart visade det sig dock att det var några greker som missat tiden, och guidens urskuldande kommentar var obetalbar:
- Oh, sorriii, they are greece people...

I Chalki, som är Naxos före detta huvudstad, finns bl.a. Vallindras kitrondestilleri, där man använder samma cisterner som under 1800-talet för sin produktion.

Därefter åkte bussen upp mot Moni och den urgamla kyrkan Panagia Drosiani, äldst på hela Balkan. Troligen uppfördes den runt år 500 och man kunde bl.a. notera att kyrkan saknade ikonostas men hade tre absider och dessutom tre sidogångar med var sina tre absider. Kristusmålningen i taket var dessutom magnifik.

Vi stannade i Apirathos för att göra besök på det arkeologiska muséet, men man måste nog vara inbiten fornminnesexpert för att uppskatta de små stenbitarna i montrarna. Däremot var stenläggningen på gatan väldigt fin att gå på.
På tal om sten, så bryter man smaragd i trakten och vi fick se på råmaterialet till smaragd. Nuförtiden vill inte ungdomarna jobba med smaragdbrytning och därför avfolkas trakten runt Koronos i snabb takt.

Sista stoppet på rundturen var i den nordöstra byn Apollonas, där man hittar öns största kouros. Statyn var tänkt som en hyllning till vinguden Dionysos, men under stenhuggningen gjordes ett misstag så att den stackars kourosen fick halsen avskuren. Förmodligen kastades den olycklige stenhuggaren ut i Egeiska havet när de andra insett att allt slit med stenbumlingen varit förgäves.
I Apollonas var det stekhett, men vi tog ett bord på taverna Venetiko. Tavernan hade inte bemanning för att klara av turistanstormningen och de missade flera delar av vår beställning. Bl.a. trodde de att vi bara var fyra personer, och kyparen blev skitsur när vi upplyste honom om att en person inte fått någon mat alls. Det tog en evighet innan vi kunde betala och därefter gå den branta stigningen upp till bussen.

Onsdagen den 10 augusti 2005

Sista heldagen på Naxos blev i blåstens tecken, vilket roade barnen, som storm(!)trivdes i de höga vågorna. Vi hade tänkt kolla in de andra stränderna längs sydvästkusten, men barnen ville stanna på Georgiosstranden och med tanke på det ostadiga vädret kunde det vara bra att ha nära till lägenheten om man ville avbryta strandvistelsen i förtid och gå ut på stan istället.

På själva stranden fanns Yialos taverna, som var den klart bästa restaurangen vi besökte. Det var också enda stället där vi serverades kitron "on the house".

Torsdagen den 11 augusti 2005

Sedan vi packat färdigt och sagt adjö till Katerina fick vi skjuts ner till hamnen. Argo var hjälpsamma på alla sätt, och vi kommer säkert att vilja bo på samma hotell nästa gång vi kommer till Naxos.

Vi hade för säkerhets skull köpt båtbiljetter redan i Paros för en vecka sedan, och det var nog tur eftersom allt var fullbokat. Redan då fanns det t.ex. inte några biljetter till Blue Star Naxos, så det fick bli Express Apollon istället. "Express" är nog en liten överdrift eftersom båten tog 7 timmar på sig att åka från Naxos till Piraeus, och dessutom var 1,5 timme försenad. 
Kön till båtens servering var otroligt seg, men å andra sidan hade man ju inte så mycket annat vettigt att syssla med under resans gång. Båten klarade dessutom den hårda vinden mycket bra och ingen blev sjösjuk.

Vi hade bokat rum hos Skandinaviska kyrkan i Piraeus och tack vare att kvinnan som jobbar där kunde stanna kvar en halvtimme efter stängning, lyckades vi inkvartera oss lyckligt och väl. Kyrkan ligger i stadsdelen Piraikli, som är en förhållandevis lugn del av Piraeus. Där åt vi också en mycket sen måltid på en taverna, innan vi svettades genom natten.
Om det var blåsigt på Naxos så var det desto lugnare och mer kvavt på fastlandet. Fortfarande på natten var det 34 grader varmt, och vi var bortskämda med Argo's fina service med AC på rummet.
Hur som helst bodde vi bra denna sista natt och det är bra att SKUT finns som en utpost för ungdomar och andra som kommit på villovägar ute i stora världen. Tyvärr hann vi inte besöka kyrkan och dess personal ordentligt, eftersom vi kom så sent och åkte före öppningsdags.

Fredagen den 12 augusti 2005

Det gick perfekt att ta buss från Afrodites vik till hamnen i Piraeus, där vi bytte till expressbuss mot flygplatsen.
Flyget var något försenat p.g.a. att de råkat spilla bränsle på vingen, men vi hann gott och väl med sista tåget mot Simrishamn, där vi var framme runt kl. 21.00.

Vi återvänder säkert till Naxos någon gång. Det finns mycket kvar att se och förmodligen väljer vi i så fall att undvika den absoluta högsäsongen. En annan lärdom är att ha bokat båtbiljett i förväg, så att man inte hamnar en massa timmar i onödan i hamnen i Piraeus. Jobbigare ställe att vistas på får man nog leta efter.
Sen kan vi såklart också hoppas på att vi nästa gång undviker lågtryck, men å andra sidan blev ingen av oss sönderbränd av solen. Nu har vi laddat batterierna för en lång höst och vinter i kalla nord!

 

Sassersson sammanfattar
Resmål Hotell Väder Utflykter Bad Charter Snitt
5 5 3 4 5 X 4,4

---

Skriv gärna en kommentar i vår gästbok

©  Fam. Sassersson | Till hemsidan