Sasserssons Rötter & Nötter

Hem | Priser | Musik | Kontaktformulär (nytt fönster)

 

  • Släktforskning på uppdrag
  • Du bestämmer omfattningen
  • Olika alternativ
  • Både forskning bakåt och framåt i tiden

* * * * * * * * * * * * * *

Du bestämmer inriktningen

Släktforskningsuppdrag på timbasis

Förutom ordinär släktforskning av familjer, anor och ättlingar, så finns det många projekt som kan se väldigt olika ut. 
Det kan handla om någon som emigrerat eller att leta efter levande ättlingar till någon person. 
Kanske vill man undersöka släktskapet med någon kändis eller gå djupare i utforskandet av rötterna, alternativt följa anornas syskons ättlingar eller andra uppdrag som inte kan hänföras till nedstående två paketlösningar.
Du bestämmer stegvis hur mycket du vill satsa på och avstämning sker innan nästa steg i projektet.

Den pågående dialogen är ytterst viktig för att du som kund skall känna dig nöjd med såväl resultat som omfattning.

Här är ett schema som visar SasRoN's idé. Du bestämmer stegvis hur mycket du vill satsa på och avstämning sker innan nästa steg i projektet.

Vad du får

Det kan handla om att du önskar ett släktträd, där det är bra med så mycket startinformation som möjligt. Eller så är det en särskild person i din släkt som du vill få mer kännedom om. Kanske har det funnits skrönor i släkten, som du en gång för alla vill få svar på om de varit sanna eller ej.

Du kan få statistiska fakta kring födelse, dop, vigsel, död, begravning, kännedom om vad de haft som levebröd, anteckningar i kyrkböcker och var de har varit bosatta.

Ibland står det "fader okänd" och då finns en risk att en gren i släktträdet är bruten. Detta är en vanligt förekommande orsak till att man inte kan komma vidare. En annan återvändsgränd kan vara att prästgården brunnit och kyrkböckerna gått förlorade. 
I vissa fall finns det andra dokument som kan rädda situationen.
Hur som helst är de svenska kyrkböckerna och folkbokföringen bland de mest noggranna i världen.

Kanske du inte bara vill veta något om släkten bakåt i tiden, utan även via anfädernas syskon och tillbaka fram i nutid, d.v.s. kusiner i olika led. Det finns en hel del sökbara databaser, t.ex. Sveriges dödbok och olika folkräkningar, men dessa är avskrifter av originalkällorna och därför inte helt tillförlitliga. Det framgår av släktutredningen vilka källor som har använts.

Exempel 1. Exempel 2.

Utan extra kostnad kan du få en GEDCOM-fil över din släktutredning via mail. 

Värdefulla länkar

Det finns många användbara hemsidor som handlar om släktforskning.
En av dem är Arkiv Digital, som jag själv använder som en av mina källor vid släktforskning. De erbjuder även introduktionsövningar på sin hemsida.

På Facebook finns det många värdefulla källor till inspiration och fakta. Två av dem är jag administratör för;
Swedish American Genealogy Group
och Släkt på Österlen.
Välkommen att gå med!

SVAR är statens arkivhemsida, där det finns en hel del nyttig information som är gratis, förutom abonnemangstjänsten.

 

 

Kommentarer från uppdragsgivare:

Mary McKinley Graham, Oregon: 
"I have never before felt comfortable enough to request genealogy research to be done by someone that I did not know let alone living in a different country.
When I came across Patrik Sassersson as a researcher for the Swedish American Genealogy Group on Facebook, I sent him a message asking the best way to find out information in the Swedish records on my family.
After I sent him the information I had, he very willingly started looking through the records. I was extremely pleased with his research knowledge, the quick turnaround, the amount of information I received, the Swedish records being deciphered into English and the very readable way the information was sent to me. 
I believe that what he charges is very reasonable and I will definitely request the services of Patrik again as I continue with my research."

Angela McCracken, Mexiko
My goodness, we have cousins in Sweden! Our families were separated when my then-14-year-old Grandpa Ericson (orig. Eriksson, thanks Ellis Island) left for America. The amazing Patrik Sassersson did genealogical research for us and put us in touch, I can't recommend his services enough if you have Swedish roots.
Thank you Patrik!

Om mig

Efter att ha släktforskat sedan högstadieåldern och återupptagit intresset sedan arkiven blev betydligt mer lättillgängliga i och med intåget i den digitala eran, kom jag fram till beslutet att i liten skala erbjuda mina tjänster som släktforskare åt dem som är intresserade av sina rötter.

Därför har jag startat företaget "SasRoN" som egen näringsverksamhet med FA-skattsedel. Förutom verksamheten kring släktforskning på uppdrag handlar det om att jag som kyrkomusiker ibland får engagemang, liksom att jag arrangerar och komponerar musik, vilket jag också har som en hobby, förutom att jag som huvudsaklig tjänst är anställd vid Växjö stiftskansli som musikkonsulent och handläggare av vänrelationen med den Nordtyska evangeliska kyrkan.

Det jag har att erbjuda är min mångåriga träning i att söka i de olika arkiven och att läsa och uttyda gammal handstil. Databasen från min egen släkt omfattar för närvarande 45.000 personer.

Länk till mitt eget släktträd.